21 May 2013

God op de nieuwe Euro: Jullie kunnen niet God én de Mammon dienen

2€ munt met dubbelportret Willem Alexander–Beatrix
foto©Gert Korthof
God op de rand van de nieuwe 2 euro munt
foto©Gert Korthof

 

God op de nieuwe 2 Euro munt is opnieuw een schending van de scheiding van Kerk en Staat. Zoals ik eerder blogde op 22 november 2011 stond de religieuze uitroep GOD ZIJ MET ONS op de oude 2 Euro munt. En in het gulden tijdperk op de gulden en de rijksdaalder. 

Behalve het juridische bezwaar, heeft God op de euro ongeveer hetzelfde effect op niet-gelovigen als de tekst 'ALLAH IS MET ONS' op Christenen en Joden. Het dringt andersdenkenden een geloof of wereldbeeld op dat niet het hunne is.

Tenslotte blijft de vraag of religieuze teksten uitgerekend op een betaalmiddel thuis horen. Ik citeer uit het wikipedia artikel Mammon:

Mammon is een christelijk symbool voor het beheerst worden door geld.
"Niemand kan twee heren dienen: hij zal de eerste haten en de tweede liefhebben, of hij zal juist toegewijd zijn aan de ene en de andere verachten. Jullie kunnen niet God dienen én de mammon."
(Matteüs 6:24)

Marcus 10:23-25

"Jezus keek de kring rond en zei tegen zijn leerlingen: "Wat is het moeilijk voor rijken om het koninkrijk van God binnen te gaan."
De leerlingen schrokken van zijn woorden. Maar Jezus zei nog eens uitdrukkelijk: "Kinderen, wat is het moeilijk om het koninkrijk van God binnen te gaan: het is gemakkelijker voor een kameel om door het oog van een naald te gaan dan voor een rijke om het koninkrijk van God binnen te gaan." (Marcus)

Een citaat uit Steven Pinker:
"The Christian attitude toward commerce ... held that money was evil, that according to St. Augustine 'Business is in itself an evil' ... "
(The Better Angels of Our Nature, p. 90).

Dus volgens Augustinus is geld van de duivel. Maar moderne Christenen houden zoveel van geld!

Jezus = Immanuel = God met ons

"The virgin will be with child and will give birth to a son, and they will call him Immanuel"--which means, "God with us." (Matthew 1:22-23, NIV) (bron).

Het is dus niet zo dat GOD ZIJ MET ONS een vage, algemene uitroep is. Nee, het is een puur christelijke, Bijbelse naam voor Jezus. Volgens de wikipedia:

"According to the Gospel of Matthew, Immanuel refers to Jesus."



Zie verder:

wiki artikel Scheiding van kerk en staat
wiki artikel God Zij Met Ons



In God We Trust. This simple motto of our nation has appeared on our money since 1864 and guided our principles since Jefferson penned the Declaration of Independence. Now, after over 150 years of Trusting in God with our currency, the militant atheist group Freedom From Religion Foundation has petitioned to have our national motto removed from police cars nationwide.


In God we trust

Een vergelijkbare religieuze tekst In God we trust staat op Amerikaanse munten en bankbiljetten.

Dit blog is bijgewerkt: 2 Okt 2013, 13 Feb 2014, 12 maart 2014

 

Vorig blog

God op de euro 22 nov 2011


Postscript: Christelijk Amerika is gek op geld

19 jul 2015

Thomas Piketty's liet in zijn geruchtmakende  Capital in the Twenty-First Century (2014) zien dat inkomensongelijkheid in Amerika schrikbarend is toegenomen onder conservatieve presidenten. Hij was niet de eerste die dat opmerkte. In 2008 stond er al in de NRC (26 okt): "De VS hebben intussen de meest scheve inkomensverdeling van alle ontwikkelde industrielanden." n.a.v. het boek: Categorically Unequal: The American Stratification System van Douglas Massey (2008).

5 comments:

  1. Gert, je zegt, het dringt andersdenkenden een geloof of wereldbeeld op',
    maar wat als je helemaal niks hebt met de monarchie,
    met koninginnen prinsen prinsessen (en toverdraken), en je vindt dit achterhaalde sprookjes?

    ReplyDelete
  2. @ Gert,
    of als deze reactie jouw stoort,
    wat doe je tegen de plaatselijke kerk in jouw omgeving, als symbool voor geloof?

    ReplyDelete
  3. Theo, het is mij niet duidelijk uit je reactie of je nu vóór of tegen GOD op de euro bent. Wat je beschrijft zijn bijzaken, of heel andere zaken die er wel zijdelijks mee te maken hebben, maar het is niet de hoofdzaak van dit blog. Dus zou je aub eerst aan kunnen geven of je voor of tegen GOD op de Euro bent. Dan weet ik waar je staat. Eerst de hoofdzaak aub, dan kunnen we evt later afdwalen naar verwante zaken. Alvast bedankt!

    ReplyDelete
  4. Gert,
    een kleine letter aan de zijkant van een munt is weinig opvallend. Maar ik snap wat je bedoelt, geld en religie kunnen niet samen volgens jouw. Tja, neem de rijkdommen van Rome.

    Geld en geloof kunnen wel degelijk samen Gert, we zijn fysieke mensen, het zou al even belachelijk zijn te menen dat voor een gelovig leven geld overbodig is. Zoiets als, de vader voedt de vogelen in de bomen. Dat is het verschil tussen noodzaak, of hebzucht (of rijkdom verwerven).
    (Dan heb je gewoon mijn beknopt eerlijk antwoord.)

    ReplyDelete
  5. Theo, schreef "Geld en geloof kunnen wel degelijk samen" ja, dat is mij bekend. Maar daarmee heb je je nog steeds niet de vraag beantwoord: betekent dat dat GOD op de euro MOET?
    Natuurlijk hebben christenen (veeel) geld nodig, maar dat staat hier niet ter discussie. En op dit moment ook even niet dat Jezus het niet zo had met geldgierige mensen (citaat kan ik desgewenst je geven).

    En ja, het is waar dat ik mij mateloos erger aan God op de euro, maar ik schreef ook dat het een schending is van het principe van scheiding van kerk en staat, en dat gaat natuurlijk boven jouw en mijn persoonlijk voorkeuren uit. Het is een politiek, juridisch probleem.
    Waarom? Een betaalmiddel moet toch niet de kenmerken dragen van een bepaald geloof??? een bepaalde bevolkingsgroep?
    Denk je in dat er op de euro zou staan ALLAH IS GROOT (Allahoe akbar)!
    Zou jij dat prima vinden? (in plaats van God dan wel te verstaan). Zie je dat is precies wat ik bedoel. Je moet geld niet verbinden met één bepaald deel van de Nederlandse bevolking. Geld is van en voor ons allemaal!
    Logisch lijkt me. Dat hoef ik toch niet te verdedigen?

    ReplyDelete

Comments to posts >30 days old are being moderated.
Safari causes problems, please use Firefox or Chrome for adding comments.